Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is verreweg de meest rendabele investering op het gebied van het na-isoleren van woningen. De vraag die daarbij echter steeds opduikt is: 'welk materiaal is het beste en waar moet ik op letten als ik mijn spouwmuren laat isoleren?' 

In het hierna volgende zullen wij trachten op deze vragen een antwoord te geven. Maar allereerst zullen we eens kijken welke materialen er alzo in aanmerking komen voor het vullen van bestaande spouwen. 

We delen de materialen in in twee hoofdsoorten, de minerale producten en de kunststof producten.

Materialen

Minerale wol
Onder de minerale wollen vallen de volgende drie soorten:


Wat is minerale wol?

Glaswol en steenwol worden gemaakt uit de grondstoffen waarnaar ze genoemd zijn, dus glas en steen (basalt). De vlokken bestaan uit silicatische vezels die behandeld zijn met een waterafstotend preparaat zoals bijvoorbeeld siliconen-olie.
In geval van steenwol bestaan de vezels uit diabaas en kalksteen, bij glaswol bestaan de vezels uit gesmolten borosilikaatglas.
Het verschil tussen de virgin glaswol en de scrap glaswol is dat virgin wol specifiek gemaakt wordt voor de na-isolatie en dat scrap wol vervaardigd wordt van bestaand materiaal dat geschikt is voor spouwmuurvulling.

Hoe wordt minerale wol in de spouwmuur aangebracht?
Hiervoor worden in het buitenspouwblad gaten geboord op de kruising van een stoot- en een lintvoeg. Op die T-kruising is meestal voldoende ruimte om een gat te boren zonder dat de aangrenzende stenen ernstig beschadigd worden. De boorgaten zijn ca. 22-24 mm groot, Tegenwoordig kan men ook met kleinere vulgaten volstaan, maar dan is een aangepast vulgatenpatroon noodzakelijk, dat wil zeggen er moeten meer gaten geboord worden. In de standaardsituatie moeten de vulgaten ongeveer 1-1,2 meter uit elkaar liggen.

kunststof schuimen

Van de kunststof materialen die voor de na-isolatie van spouwmuren in aanmerking komen is UF schuim het oudste, lees, het eerst toegepaste materiaal.
Om meerder redenen is dit materiaal echter verdrongen door de later op de markt gekomen materialen PS schuimparels en Polyurethaan schuim